Hvorfor hyler hunde?

Har du også gået og overvejet hvorfor hunde hyler? En handling der både kan være underholdende og irriterende for hundeejere såvel som dem omkring. Vi har dykket lidt ned i emnet og det her er hvad vi har fundet ud af.

Hunde hyler af mange forskellige årsager. De mest almindelige årsager er dog, for at få opmærksomhed, at advare sin ejer mod trusler, få kontakt med andre hunde eller som reaktion på andre lyde i en højere frekvens.

Der er altså ikke kun én årsag til at din hund kan hyle, men det kan derimod være lidt af et detektivarbejde at finde ud af hvorfor den hyler.

Herunder præsenterer vi nogle forskellige årsager, efterfulgt af et afsnit om hvordan du evt. kan afhjælpe nogle af årsagerne eller bare stoppe hylene.

https://www.youtube.com/watch?v=TioINDSHcps

Forskellige årsager

Ulves adfærd

I naturen er det almindeligt, at ulveflokke deler sig op således nogle ulve går i forvejen og undersøger et område eller går på jagt.

For at hjælpe flokken der er på udflugt med at finde hjem igen, hyler de ulve der befinder sig på hjemmefronten, som en slags vejviser.

Udover dette kan hylet også bruges som en advarsel til andre ulve, om at “dette territorium er taget”.

polarwolf, wolf, wilderness

Seperationsangst og helbredsmæssige årsager

Hvis du oplever at få klager fra dine naboer om at din hund hyler meget, men at du ikke selv oplever det, kan det ske at den har seperationsangst. I dét tilfælde vil din hund hyle når den er alene hjemme, og det kan derfor være at du ikke selv oplever det til dagligt. Det er sjældent at seperationsangst er den eneste form for angst hunden har.

Det kan også skyldes sygdom eller skader. Hylen kan være en anden måde for din hund at understrege, at den har det skidt – nogle gange kan det være i mindre grad, som fx ren kedsomhed, men andre gange kan det være mere seriøse emner. Hvis din hund konsekvent hyler kan det være en god idé at tage et kort smut forbi dyrlægen.

Nogle tegn for helbredsmæssige årsager for hyl er;

  • Hvis hylet kommer pludseligt uden nogen provokation fra omverden (som fx sirener eller andre hunde)
  • Hvis din hund spiser og drikker markant mindre
  • Hvis din hund på anden vis ændrer adfærd, fx ved at være mere nedtrykt
  • Hvis din hund ikke er interesseret i leg eller andre aktiviteter

Manglende opmærksomhed

Det giver nok lidt sig selv, at i én eller anden form beder hunden om opmærksomhed. I forlængelse af tidligere nævnt kedsomhed, kan hunden forsøge at udtrykke at den har brug for stimuli. Det kan være i form af en gåtur, leg eller anden aktivitet.

Hvordan får man hunden til at stoppe med at hyle?

Én måde man kan stoppe hunde med at hyle er ved at træne dem. Helt konkret kan du være opmærksom på under hvilke situationer din hund hyler, og når den så går i gang skal du være klar med en kommando, en godbid og en yderligere distrahering.

Du kan fx bruge kommandoen “stille”, og når din hund stopper sin hylen, skal du belønne dens adfærd med godbidden. Efter hunden har fået en godbid, kan det være godt med et stykke legetøj eller anden aktivitet, der kan distrahere hunden fra dét element der får hunden til at hyle i første omgang.

Dog når det er sagt, så er det ‘at hyle’ en naturlig ting for hunden. Så det vil være meget svært, hvis ikke umuligt, at fuldstændig holde den fra nogensinde at gøre det.

Hvis du dog er villig til at investere en smule penge i et redskab, kan du evt. overveje at anvende et anti-gø halsbånd.
Der findes mange slags, især mange der er i den ekstreme ende med hårde stød eller pigge. Vi har i stedet fundet et Anti-Gø Halsbånd der laver lette vibrationer og/eller lyde, afhængig af hvordan man vælger at indstille det.
Så hvis det ikke lykkes med godbidderne, kan dette være et udmærket alternativ.

anti-goe-halsbaand-anbefaling


Se produktet her

Kilder

https://www.dogster.com/lifestyle/why-do-dogs-howl-dog-howling

https://pets.webmd.com/dogs/guide/howling-dogs#1

https://thebark.com/content/why-do-dogs-howl

https://pethelpful.com/dogs/Why-do-dogs-howl-at-night

https://www.k9ofmine.com/why-dogs-howl/

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *