Klør, kradser, bider og slikker din hund sig? Det er helt normalt, men klør din hund sig ofte eller gentagne gange på et specifikt sted, kan der være noget galt.

De hyppigste årsager til, at din hund klør sig er, hudproblemer forårsaget af lopper, allergi, infektion og fødevaresensitivitet.

Lad os dykke ned i de hyppigste årsager og se, hvad du kan gøre for at hjælpe din firbenede ven.

hund klør sig

Det er en god idé at undersøge det udsatte sted nøje og lede efter:

 • Røde knopper eller pletter
 • Hårtab
 • Dårlig lugt
 • Sårskorper
 • Fortykket hud
 • Udslæt
 • Bid og sår
 • Områder, der viser tegn på irritation, skæl eller løse hudflager

Finder du tegn på en eller flere af de nævnte hudproblemer, bør du kontakte din hunds dyrelæge. Dyrelægen fastslår årsagen til hudirritationen og anbefaler den nødvendige behandling. Dette kan betyde alt fra medicin til ændringer i ernæring og kosttilskud.

Årsager til hudirritation

Foderallergi

Din hund kan udvikle fødevareallergier lige såvel, som vi mennesker kan. Det kommer ofte som en reaktion på visse proteinsammensætninger i dens foder, hvilket kan resultere i, at din hund f.eks. bider sig selv i poterne. Tag din hund en tur med til dyrlægen, hvor en allergitest kan fastslå, om din hund er sensitiv over for visse typer foder. Dyrlægen vil også kunne anbefale en alternativ fodersammensætning, der kan afhjælpe eller lindre hundens allergi.

Foderallergi skyldes en negativ reaktion fra hundens immunforsvar på foderet. Derfor vil dyrlægen ofte foreslå et foder, der indeholder ikke-allergifremkaldende proteiner og efterfølgende anbefale en gradvis introduktion af forskelligt foder for at identificere det foderprotein, som hunden er allergisk overfor.

Der findes flere produkter på markedet, der tager hensyn til hunde med fodersensitivitet.

Loppe- eller parasitbid

Et bid fra en loppe eller anden parasit kan give din hund stor irritation. Som resultat heraf vil din hund klø sig på det påvirkerede sted. Kløen opstår i huden på grund af histaminlignende stoffer, der findes i loppespyt. Visse hunderacer er ekstra sensitive, når det kommer til loppebid, og det kan derfor være en god idé at afhjælpe din hund dens kløe. Der findes en række kløestillende midler til hunde på markedet, der kan hjælpe din pelsede følgesvend.

Hvis din hund er plaget af loppebid, er det vigtigt at beskytte den mod fremtidige loppebid. Dette kan bl.a. gøres ved brug af:

Spot-on midler

Et spot-on middel dryppes på hundens hud i nakken og på ryggen og har ofte en god effekt. Dråberne lægger et beskyttende lag på huden, så færre lopper får held med at suge blod. Midlet virker typisk i 4 uger.

Loppehalsbånd

Et loppehalsbånd lægger et beskyttende lag på huden, som afgives løbende. De aktive stoffer virker typisk op til 4 måneder. Mange loppemidler virker også på flåter og andre parasitter.

Tyggetabletter

Tyggetabletter til hunde har en næsten omgående effekt på de lopper, der suger blod på hunden. Virkningstiden kan være forskellig fra præparat til præparat.

Miljøbetinget allergi

Kløe og hudproblemer kan skyldes diverse allergener, som hunden omgiver sig med. Denne type allergi er typisk begrænset til specifikke områder på hunden, f.eks. poter, ører, ansigt, i lysken, ved haleroden eller under albuerne.

Derfor kan du opleve, at din hund bider eller klør ved haleroden, hvis hundens allergi kommer til udtryk her. Lider din hund af miljøbetinget allergi, kan det skyldes støvmider, pollen og skimmelsporere, som hunden kommer i kontakt med. Det kan være svært at undgå disse, da de er luftbårne og forekomme året rundt (dog ikke pollen).

En sund, stærk hud er med til at fungere som barriere over for miljøbetingede allergener. Derfor bør ordentlig hudpleje var en prioritet for at beskytte din hunds hud bedst muligt. Du kan også købe en kløestillende shampoo til badet, der lindrer kløen.

Hudallergi viser sig typisk i alderen 3 måneder til 6 år, og kløen kan derfor tage til i løbet af årene. Tilstanden vil ofte være kronisk og kræve livslang behandling og pleje. Hvad hunden får at spise, har også meget at sige, da hundefoder, der understøtter en sund hud, vil kunne mindske den irritation, som din hund føler.

Infektioner

Bakterie- og svampeinfektioner kan give hudproblemer, der påvirker hundens helbred. En infektion kan skyldes flere ting, bl.a. allergi, men et åbent sår eller en skramme, gør din hund mere sårbar over for en infektion. Tal med dyrelægen, hvis du mistænker, at din hund har fået en infektion, der klør.

Hvordan stopper jeg hundens kløe?

Tag en snak med din dyrelæge, så han eller hun kan fastslå årsagen
til din hunds kløe og I sammen kan beslutte, hvordan din firbenede ven
skal behandles fremadrettet.

At have en sund hud og pels bidrager til din hundens generelle
sundhed. Der findes en række tiltag, du kan tage for at hjælpe din hud
yderligere.

Forebyg kløen:

 • Foder – Hundefoder af høj kvalitet og med et supplement af omega 3 og 6 fedtsyrer.
 • Hygiejne – Børst hunden regelmæssigt, klip dens negle og hold den velplejet.
 • Bad – Giv hunden et regelmæssigt bad med hundeshampoo.
 • Kontrol – Tjek hunden regelmæssigt for hudproblemer og andre lidelser.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *