Hvorfor slikker hunden mig?

Nogle gange kan det være svært at forstå hvorfor hunde slikker os, og hvad de egentlig mener med dét. Det er værd at notere sig, at der kan være flere end én grund til at din hund slikker dig, så læg mærke til i hvilken situation du befinder dig med din hund. Vi har dykket lidt ned i sagen, og kommet frem til følgende:

Din hund kan finde på at slikke dig på grund af mange årsager. Det kan være for at udvise kærlighed, fordi du smager godt (af eksempelvis salt), for at få din opmærksomhed, for at rengøre dig, vise at du bestemmer eller det kan også være en impulsiv handling. Hver årsag vil blive gennemgået herunder.

Kærlighed

En meget typisk årsag for at din hund slikker dig, er for at udvise kærlighed.

Den forstår at du er dens omsorgsgiver, og ligesom den er blevet slikket af sin mor da den var en hvalp, ligeledes slikker den dig.

Når hunde slikker udskilles der endorfiner i dens hjerne, der gør den rolig og afslappet.

hund-slikker-mand

Du smager godt!

Det er ikke unormalt at vi mennesker sveder, og faktisk er der god sandsynlighed for at vi har en lille smule sved på vores hud det meste af tiden. I vores sved er der blandt andet salt der kan være meget lækkert for hunden at slikke på – eller det kan være at du stadig har lidt kylling på kinden fra aftensmaden.

Opmærksomhed

Det kan nemt ske at din hund bare gerne vil have din opmærksomhed. Det kan være at den er tørstig, sulten eller bare gerne vil motioneres. Tænk over hvor længe siden den sidst har været aktiv, det kan være at det er tid til en lille leg.

Rengøring og pleje

Hunde slikker sig selv for at rengøre deres pels, eller hvis de har sår de gerne vil hele. I hundes spyt (ligesom i menneskers spyt) er der et stof der hjælper sår lukke sig sammen. Det kan være at din hund mener at du enten er beskidt eller har brug for pleje.

Tvangshandlinger og stress

Er din hund ekstra meget opstemt, stresset eller på nogen måde under anden ekstrem emotionel påvirkning, så kan dens slikkeri være en tvangshandling. Som nævnt tidligere beroliger hunden den selv ved at slikke, så det kan være en mekanisme der er aktiveret pga. stress.

Underdanighed

I hundeverdenen kan hunde udtrykke underdanighed ved at slikke hinanden om munden.

Når hunde er små hvalpe kan de finde på at slikke deres mor om munden, for at udtrykke at de ønsker mad.

Senere hen kan det også blive et synonym for, at den slikkende hund underkaster sig den der bliver slikket.

hund-slikker-hund

Hvordan får jeg min hund til at stoppe med at slikke mig?

Gennemgå hvilke af de ovenstående punkter du forestiller dig det kan skyldes. Hvis du mener at det skyldes smag, kan du vaske dig eller bære en anden duft end normalt.

Er det typisk i stressede situationer du oplever at din hund slikker dig, så vil det være bedst at finde den stressende faktor og fjerne denne. Hvis hunden slikker dig henover en længere periode, og du ikke kan forstå hvorfor, kan det også være at din hund er i smerter, så kan det være en god idé at besøge en dyrlæge.

Hvis det er nogle af de andre årsager vil det typisk handle om opdragelse eller distrahering. Så sørg for at din hund ikke får lov til at slikke dig og nægt den opmærksomhed. Når den så er stoppet, så husk at give den opmærksomhed igen og eventuelt en godbid. Du kan eksempelvis distrahere dem ved at give dem et holdbart hundelegetøj. Husk altid at aktivere din hund tilstrækkeligt.

Kilder

https://www.animalfriends.co.uk/pet-advice/dog-advice/dog-health/why-does-my-dog-keep-licking-me/

https://www.cesarsway.com/why-do-dogs-lick/

https://www.thesprucepets.com/why-do-dogs-lick-people-1118300

https://www.purepetfood.com/blog/9-reasons-why-dogs-lick-people/

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *